Elk afscheid is uniek

 

Een goede spreker tijdens de uitvaart is belangrijk. Niet alleen tijdens de uitvaart, maar ook voorafgaand aan de afscheidsdienst kan de spreker van grote betekenis zijn. Om een mooie speech voor te bereiden zal ik diverse gesprekken voeren met de nabestaanden. Gesprekken over het leven van de overledene, wat hij of zij betekent heeft voor anderen en herinneringen van de nabestaanden. Het doel van deze gesprekken is om verhalen te verzamelen voor de uitvaartspeech. Een ander belangrijk doel is om een luisterend oor te bieden tijdens deze emotionele periode. 

Het meest persoonlijke is als iemand uit eigen familie of vriendenkring een toespraak wil houden. Maar het vinden van de juiste woorden is niet altijd gemakkelijk.

Ik kan de verhalen van naasten verwerken tot een toespraak waarin de levensloop en kenmerken van de dierbare geschetst wordt.

Bij het vertellen van het levensverhaal kan ik ook een presentatie maken met de daarbij behorende foto's en het eventueel mee helpen uitzoeken van de muziek.

 

Gesprek bij leven

Ook kan het zijn dat er behoefte is om zelf invulling te geven aan een toespraak bij overlijden. Middels een gesprek bij leven kunnen we samen een mooie toespraak maken.